عمومی, مجله آموزشی

آشنایی با انواع اینورتر های آنگرید یا متصل به شبکه

اینورتر خورشیدی چیست؟

اینورتر خورشیدی برق DC (جریان مستقیم) را به AC (جریان متناوب) تبدیل میکند. پنل خورشیدی به طور پیش فرض برق DC تولید میکند، اما اکثر لوازم خانگی با برق AC یا همان برق متناوت کار می کنند. در این مقاله انواع اینورتر های آنگرید مورد استفاده برای سیستم خورشیدی را شرح میدهیم که شامل موارد زیر اند:

  1. اینورتر رشته ای یا استرینگ
  2. میکرو اینورتر
  3. اپتیمایزر یا بهینه ساز

هدف ما از این مقاله این است که با مزایا و معایب و کاربرد هر یک از این اینورتر ها آشنا شوید.

 

تفاوت بین انواع اینورتر های آنگرید

اینورتر بخش ضروری و مهم در سیستم خورشیدی میباشد و درک تفاوت اینورتر ها میتواند در انتخاب اینورتر مناسب و صرفه جویی در هزینه های شما خیلی کمک کند.

مقایسه بین این سه اینورتر آنگرید یعنی اینورتر میکرو، اینورتر رشته ای و اپتیمایزر بسته به موقعیت فردی و اندازه سیستم شما میتواند تفاوت اساسی ایجاد کند.

در اینجا به انواع مختلف اینورترهای خورشیدی اشاره شده است، تا به شما کمک کند راه حل مناسبی برای نصب سیستم خورشیدی خود پیدا کنید.

 

اینورتر رشته ای در بین انواع اینورتر آنگرید

اینورتر رشته‌ای یک اینورتر مرکزی با ورودی‌هایی برای «رشته‌های» پنل است که این پنل ها باید در یک دسته سری شوند. پنل ها به صورت سری به هم متصل می شوند و انتهای زنجیره به اینورتر متصل می شود. اینورترهای رشته ای می توانند چندین ورودی داشته باشند.

به عنوان مثال ممکن است سه رشته از هشت پنل هر کدام به سه ورودی یک اینورتر رشته ای مدل

SMA Sunny Boy 7700W وصل شده باشد. در این صورت به شما این امکان را می دهد که یک سیستم

با 24 پنل را روی یک واحد اینورتر راه اندازی کنید.

  همه چیز راجع به آبگرمکن های خورشیدی

 

SMA Sunny Boy String Inverters, which control the array from a centralized location.

نمونه ای از اینورترهای SMA Sunny boy

میکرو اینورتر چیست؟

میکرو اینورتر اینورتری است که با یک پنل خورشیدی جفت می شود تا تبدیل برق DC به AC را برای آن پنل جداگانه مدیریت کند.

تفاوت میکرو اینورتر با اینورتر رشته ای این است، که در اینورتر میکرو، اینورتر متمرکز وجود ندارد. در عوض هر پنل به اینورتر میکرو خود متصل است.

Enphase micro-inverters mounted on the back of solar panels.

میکرو اینورتر Enphase  که در پشت پنل خورشیدی نصب شده است

اپتیمایزر یا بهینه ساز چیست؟

اپتیمایزر را می توان به پنل های خورشیدی متصل کرد و به شما این امکان را می دهد، که خروجی هر پنل را مستقل از بقیه رشته کنترل کنید.بهینه ساز یا اپتیمایزر محدودیت های اینورتر رشته ای را حل می کند.

اگر یک پنل به دلیل سایه یا خرابی، برق کمتری تولید کند اپتیمایزر اطمینان حاصل می‌کند که سایر پنل‌های رشته تحت تأثیر قرار نمی‌گیرند.

 

SolarEdge HD-Wave optimizers on the back of an array of solar panels.

اپتیمایزر SolarEdge HD-Wave در پشت مجموعه ای از پنل های خورشیدی

 

مزایا و معایب میکرو اینورتر و اینورتر رشته ای و اینورتر اپتیمایزر

اینورترهای رشته ای به طور کلی رایج ترین و مقرون به صرفه ترین گزینه بین اینورترها هستند و اگر سقف شما در معرض نور خورشید زیاد باشد، بهترین عملکرد را دارند.

میکرو اینورترها و اپتیمایزر مزایای مشابهی دارند اما به روش‌های متفاوتی کار می‌کنند، بهترین گزینه برای سقف‌هایی که سایه‌دار هستند یا در جهت‌های مختلف قرار دارند مناسب تر هستند.

اگر می‌خواهید به جای اینورتر رشته ای از اینورتر اپتیمایزر یا میکرو اینورتر استفاده کنید، با دقت به تفاوت‌ها و اینکه چه اینورتری برای شما منطقی است، توجه کنید و مزایا و معایب را بسنجید.

 

مزایا و معایب اینورتر رشته ای

مزایا: اینورترهای رشته ای مقرون به صرفه ترین گزینه موجود هستند. آنها هم برای املاک مسکونی و هم تجاری بدون مشکل سایه گزینه مناسبی محسوب میشوند و می توانند با بهینه سازهای قدرت جفت شوند.

معایب : وقتی میزان تولید یک پنل در یک رشته کاهش میابد توان تولیدی سایر پنل های موجود در رشته نیز کم میشود. به عنوان مثال، شما ممکن است پنل های 330 واتی داشته باشید، اما اگر یک پنل واحد در رشته به تولید 250 وات برسد، هر پنل در آن رشته 250 وات برق تولید می کند.

  قیمت روز پنل های خورشیدی - هفته آخر تیر 97

 

در اینجا برخی از عواملی که می توانند باعث این کاهش تولید سیستم آنگرید شما شوند آورده شده است:

سایه: اگر سایه داشته باشید پنل شما انرژی کمتری تولید می کند و سایه ایجاد شده بر روی یک پنل در کل رشته تأثیر می گذارد.

پنل در زاویه های مختلف: پنل ها زمانی که مستقیماً با خورشید روبرو می شوند بیشترین انرژی را تولید می کنند. در ایران، پنل ها برای تولید بهینه باید رو به جنوب باشند. اگر رشته ای از پنل ها را روی سقف خود تقسیم کنید به طوری که نیمی از آن به سمت جنوب و نیمی به سمت شرق باشد، با توجه به اینکه پنل های رو به جنوب نسبت به پنل های به سمت شرق دارای زاویه بهینه تری هستند بنابراین تولیدشان نیز بیشتر است منتها با توجه به این اصل که در یک رشته پنل هایی که تولید کمتری دارند تعیین کننده توان کل رشته هستند بنابراین توان تولیدی پنل های رو به جنوب کاهش می یابند.

خرابی تجهیزات : اگر یکی از پنل های شما از کار بیفتد، تا زمانی که پنل معیوب را تعمیر یا تعویض نکنید، کل رشته شما از کار می افتد.

به این دلایل، تنها زمانی توصیه می‌کنیم که از اینورترهای رشته‌ای در مقابل میکرو اینورترها یا بهینه‌سازها استفاده کنید که سیستم شما در تمام طول سال نور خورشید را کامل دریافت کند و همه پنل‌ها در یک جهت قرار بگیرند. زمانی که فضای زیادی در ملک خود دارید و می توانید یک پایه ثابت زمینی و بدون هیچ مانعی بسازید، بهترین کار استفاده از اینورتر های رشته است .

با فرض اینکه این شرایط را دارید، اینورترهای رشته ای یک گزینه فوق العاده برای کمک به شما در کاهش هزینه های کل سیستم شما هستند.

 

مزایا و معایب میکرو اینورترها:

مزایا:

  • هر جفت پنل و میکرو اینورتر، اساساً یک سیستم الکتریکی خورشیدی تک پنل مستقل است.
  • پنل ها را در هر جهتی میتوان پیکربندی یا راه اندازی کرد و سیستم میکرو اینورتر میتواند به اندازه نیاز شما کوچک یا بزرگ باشد.
  • میکرو اینورترها خروجی هر پنل را جداگانه عایق بندی می کند و امکان مانیتورینگ هر پنل را به صورت جدا فراهم میکند.
  • شما این امکان را دارید که با یک سیستم در مقیاس کوچک که با بودجه شما مطابقت دارد شروع کنید، سپس سیستم خود را گسترش دهید.
  معیار میزان تابش خورشید در شهرهای مختلف

معایب:

  • تفاوت سهولت استفاده از میکرو اینورتر در مقابل اینورتر رشته ای این است که میکرو اینورترها گران ترین گزینه بر اساس هزینه به ازای هر وات هستند. هنگامی که به سیستم های مقیاس بزرگتر تبدیل می شود، اینورترهای رشته ای (یا بدون بهینه ساز) مقرون به صرفه تر از سیستم های میکرو اینورتر هستند.
  • اگر در سیستم شما تعداد پنل ها از 6 الی 8 عدد بیشتر باشد (با فرض اینکه پنل ها در یک زاویه باشند) بهتر است از اینورتر رشته ای که مقرون به صرفه تر خواهد بود استفاده کنید.

 

اینورتر میکرو

عکس میکرو اینورتر

مزایا و معایب اینورتر اپتیمایزر:

مزایا:

  • انتخاب اینورتر اپتیمایزر در مقابل میکرو اینورتر به شما انعطاف پذیری بسیار بیشتری در طراحی سیستم می دهد.
  • می توانید سیستم خود را در یک منطقه نیمه سایه دار بسازید یا رشته ها را در فضای قابل استفاده روی سقف خود تقسیم کنید. اینورتر اپتیمایزر تضمین می کند که بیشترین تولید را از هر پنل در سیستم خود بگیرید.
  • اپتیمایزرها به شما امکان مانیتورینگ پنل فردی را می دهند. می‌توانید تولید را از هر پنل جداگانه ردیابی کنید، که می‌تواند به شما کمک کند تا نقص‌ها و مشکلات سایه‌زنی را به‌صورت پنل به پنل شناسایی کنید.

معایب:

  • اینورتر اپتیمایزر با توجه به اینکه عملکرد های بیشتری دارد هزینه آن هم به ازای هر وات دو برابر اینورتر رشته ای است.

شما باید این ارقام هزینه را به ازای هر وات در نظر داشته باشید تا هر پنل با حداکثر بازده کار کند. اگر یک اینورتر رشته‌ای را در مکانی سایه‌دار بگذارید و او

پتیمایزر ها را روی پنل‌های خود قرار ندهید، سیستم شما هرگز با خروجی نامی خود کار نمی‌کند.

 

اینورتر اپتیمایزر

 

چگونه بهترین اینورتر آنگرید را برای سیستم خود انتخاب کنم؟

انتخاب شما بین میکرو اینورتر در مقابل اینورتر رشته ای و اینورتر اپتیمایزر توسط محدودیت‌های پروژه شما تعیین می‌شود. اگر نیاز دارید از سیستم کوچک شروع کنید و بعداً گسترش دهید، از میکرو اینورتر استفاده کنید. در اکثر سیستم های دیگر یک اینورتر رشته ای با اپتیمایزرها بهترین گزینه برای ایجاد تعادل مناسب بین قیمت و کارایی خواهد بود.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *