نحوه ساخت و تولید انواع سلول خورشیدی
نحوه ساخت سلول های خورشیدی سیلیکونی نوع P و نوع N
در این مطلب می خواهیم نحوه ساخت پر کاربردترین سلول خورشیدی را بیان کنیم. معروف ترین و پرکاربردترین سلول های خورشیدی تجاری شده سلول های سیلیکونی می باشند. سلول های همه ی سل های کریستالی ( تکی و چندتایی ) توسط یک ویفر بسیار نازک با پایه ی سیلیکون با دو نوع اصلی P(پلاریته +) و N(پلاریته -) ساخته شده اند . این نوع سلول ها زمانی ساخته می شوند که سیلیکون با یک عنصر شیمیایی خاص برای ساخت بار مثبت p-type و بار منفی n-type واکنش دهد .
سیلیکون های نوع n برای سازنده گران تر هستند اما عملکرد بهتری دارند و میزان تخریب آنها در برابر نور کمتر بوده و به علاوه اینکه ضریب دمای آنها پیشرفته تر است .
عناصر شیمیایی که برای واکنش استفاده می شوند عبارتند از : فسفر که بار مثبت را ایجاد می کند و بور که نتیجه اش بار منفی است . بسته به ساختار سلول چه نوع n باشد و چه نوع p سیلیکون به عنوان بستر یا پایه ی سلول استفاده می شود .
اکثریت سلول های تک و چند کریستالی که امروزه استفاده می شوند از نوع P هستند که پایه ی سیلیکون واکنش داده با بور هستند . در حال حاضر تنها چند تولید کننده همچون LG ، Panasonic و Sun power از ویفرهای سیلیکونی نوع n بیشتری استفاده می کنند و همچنین شرکت های بیشتری شروع به ارتقا سلول های نوع n کرده اند.
نوع N : دارای بار منفی که در اثر واکنش سیلیکون با فسفر ایجاد شده است
نوع P : دارای بار مثبت که در اثر واکنش سیلیکون با بور ایجاد شده است
هر دو مدل سلول ها از ترکیبی از سیلیکونهای نوع n و نوع p که با هم پیوند P-N تشکیل می دهند استفاده می کنند که این برای عملکرد یک سلول خورشیدی از موارد اساسی هست .
تفاوت سلول نوع p در استفاده از عنصر بور با سیلیکون است که به عنوان پایه با یک لایه ی خیلی نازک از سیلیکون نوع n استفاده می شود. در حالیکه سلول های نوع n برعکس هستند و یک پایه سلیکون نوع n با یک لایه نازک نوع p استفاده می شوند .
شماتیک سلول خورشیدی نوع P
همان طور که توضیح داده شد سیلیکون های نوع p و نوع n در کنار یکدیگر قرار داده می شوند تا پیوند p-n را که می شناسیم شکل بدهند . این پیوند یک میدان الکتریکی ایجاد می کند که جریان الکتریکی را در زمان تابش اشعه خورشید از سلول عبور می دهد . اثر فتوولتائیک مختص زمانی است که فتون های نور ( انرژی) الکترون ها را از سیلیکون آزاد می کنند و جریان الکتریسیته را می سازند .
شماتیک سلول خورشیدی نوع N
همانطور که از روی عکس مشخص است؛ تنها تفاوت سلول های خورشیدی نوع N با نوع P در نسبت ضخامت لایه P-N می باشد. حال که با نحوه ساخت این دو نوع سلول خورشیدی آشنا شدیم می توانیم به مقایسه آنها بپردازیم
مقایسه سلول خورشیدی نوع N و P
با توجه به ترکیبات طبیعی و مواد در سلول های نوع N، عملکرد بهتر و بیشتری دارند که دلیلش داشتن تحمل بیشتر در مقابل ناخالصی ها و وجود نقص ها و مشکلات کمتر که بازده کل را بیشتر می کند میباشد .
علاوه بر این سلول های نوع N تحمل بیشتری در مقایسه با هر دو نوع تکی و چند سلولی نوع P در مقابل دما دارند . از آن مهم تر سلول های نوع N مشکلات نوری LID (تخریب ناشی از نور ) به علت داشتن بور اکسیژن که سلول های نوع P فاقد آن هستند را ندارند اما سلول های نوع P این مشکل را دارند
- ناخالصی های کمتر در بستر سلول نوع N
- عملکرد بهتر در دماهای بالا
- تخریب پایین LID
بررسی هزینه در برابر کارآیی و بازده سلول خورشیدی
سلول های نوع n گران تر هستند زیرا از فرآیند انتشار بور برای اضافه کردن لایه نازک نوع p بنام “امیتر” استفاده می کنند .
این فرایند انتشار ، پیچیده تر است و نیاز به دمای بیشتری نسبت به سلول نوع P که انتشار فسفر هست دارد . همچنین سیلیکون های نوع n به دلیل داشتن خلوص بیشتر که بازدهی بیشتر ، زیان کمتر و تضعیف بسیار کم را در طول زمان ایجاد می کند گران تر هستند که این باعث تولید و عملکرد بهتر و بیشتر و بازپرداخت بهتر می شود .
از اینکه برخلاف سایر سایت های این حوزه کپی برداری نمیکنید و برای آشنایی بیشتر مردم با انرژی خورشیدی تلاش میکنید کمال تشکر را دارم
ارادتمند حسن زاده
سلام
از شما ممنونم
قطعا این نظر شما موجب انرژی بیشتر تیم ما می شود.